Narancsos süti

narancsossuti_0.jpgA fotó és a recept eredetije a kitchenporno.blog.hu-ról származik.

Hozzávalók:

  • 2 közepes narancs felaprítva (kezeletlen héjú bionarancsot használj)
  • 300 g liszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • 300 g kristálycukor
  • 250 g margarin vagy vaj olvasztva
  • 4 tojás

A narancsot mindenestül apró darabokra vágom. Aprítógéppel v. turmixgéppel pürésítem, majd hozzáadom az olvasztott vajat, a tojásokat, a cukrot és a sütőporral elkevert lisztet. Egy-egy alkotóelem hozzáadása után alaposan simára keverem kézimixerrel. Egy közepes méretű tepsit kivajazok, kilisztezek. Ebbe öntöm a nyers tésztát, és elsimítom, hogy egyenletesen süljön. Előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig sütöm. Akkor jó, ha egy hústűt belebökve nem tapad a tűre semmi, illetve a tészta szépen elválik a tepsi oldalától.

Tetejére cukormáz:

  • 1 tojás fehérje
  • 12 g porcukor 
  • ehető díszítés

A tojásfehérjét egy habverő segítségével elkeverem a porcukorral. Addig kell keverni, amíg a porcukor teljesen el nem olvad, és sima, sűrű masszát kapok. Ezután a felszeletelt süti tetejét bekenem a mázzal, díszítem és várom, hogy megszilárduljon (kb. fél nap). Megéri várni rá, mert szép és gusztusos lesz így a süti.

Vagy - csokikrém:

10 dkg étcsoki
4 dkg vaj
2-3 ek. tej

Addig melegítem és kavargatom lassú tűzön, vigyázva hogy oda ne égjen, amíg sima, egyenletesen sűrű, kenhető állagú lesz. Még melegen ráterítem a szintén langyos süti tetejére. A narancs és a keserű csoki íze nagyon finom együtt!

Vagy - csokimáz - ha nem lenne otthon étcsoki:

10 dkg porcukor
2 EK kakaópor
2 EK tej
10 dkg vaj (1 teavaj)

Először a cukrot, kakaóport és a 2 kanál tejet jól összekeverem, vmi kislábosfélében, és közepes tűzre teszem. Fel kell forralni. Furán hangzik, mert alig van benne "folyadék", de a cukor is meglágyul, úgyhogy azért kicsit tud "bugyogni". Amikor ez megvan, akkor leveszem a tűzől és belevagdalom a vajat, simára keverem és még melegen (azonnal lehetőleg) a sütire öntöm. Pár perc alatt kész az egész.

Először folyósnak tűnhet, de nagyon hamar megszilárdul és nem törik.
Zserbóra is, tortára is jó, mert folyékony, nem kell kenegetni, szépen elterül a sütin.

Lehet turbózni plusz étcsokival is, (igazi étcsoki, nem bevonó), mert attól még szebb és fényesebb lesz. Ilyenkor nem veszem le a tűzről, hanem kislángon hagyom, így teszem bele a vajat és kockánként a csokit (kb fél táblát). Vigyázni kell, hogy oda ne kozmáljon, inkább néha tűzről levéve kell kevergetni.. Amikor elolvadt minden, akkor már kész, mehet a sütire.

Ami a lábos alján marad az öntés után, az pedig istenien felhasználható egy fincsi kakaó főzéséhez alapnak.