Rakott krumli nyers krumpliból

p1430184kisebb.jpg

Hozzávalók:

  • 8 szem nagyobb buronya - kb. 1,7-1,8 kg 
  • 10 tojás
  • 1 szál füstölt kolbász
  • kevés füstölt szalonna - kb. 5 dkg
  • 5-6 dl tejföl
  • fűszerek: só, kevés fokhagymagranulátum, piros paprika, bors

A megmosott tojásokat hideg vízben felteszem főni, forrás után még 8 percig főzöm, hogy kemény legyen. A megfőtt, hideg vízben állni hagyom, akkor talán jobban lejön a héja. Kevéske apróra vágott szalonnát kisütök, majd a felkarikázott kolbászt is átforrósítom, hogy pirosra festett zsíradékot kapjak. (de a kolbászt nem kell megsütni!). Kiszedve a kolbászkarikákat, simára keverem a zsírt a tejföllel, fűszerezem sóval, paprikával, borssal.

A tepsit is kizsírozom egy kis félretett szalonnazsírral, majd a 0,5-1 cm-es karikákra vágott krumli felét lerakom a tepsi aljára, jól megsózom. Erre jön a felkarikázott tojás, amit szintén megszórok sóval. A tojásra rakom a kolbászkarikákat. A tejföl felét rálocsolom, majd jöhet az újabb rétek krumpli. Ezt is megsózom, ráöntöm a tejföl másik felét. Akkor jó, ha teljesen beteríti a tejföl. Előmelegített 220 fokos sütőben lefedve sütöm kb. 1 órát, ill. addig, amíg a krumli meg nem puhul. Majd fedél nélkül még kb. fél órát pirítom. Akkor van kész, ha szépen pirosodik a teteje.