Mákos máglyarakás
Hozzávalók:
- 1 db nagy kalács, vagy 1.5 db fonott kalács
- 4-5 db édes alma (pl. Golden)
- 1 l tej
- 4-5 tojás
- 7-8 dkg darált mák + 7-8 dkg porcukor + reszelt citromhéj
- 4-5 kanál cukor
- 3 dkg vaj
- kevés morzsa
- ízesítéshez: biocitromhéj, vaníliás cukor, mehet még bele mazsola is, pici só
- tálaláshoz: savanykás, erdei gyümölcsből készült szörp.
A tejet fölforralom. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztom, a sárgákat habosra keverem 2 kanál cukorral és 1 zacskó vaníliacukorral. Teszek hozzá késhegynyi sót. Lassan, folyamatos keverés közben ráöntöm a forró tejet, s egyenletes állagú illatos habos öntetet kapok.
A kalácsot fölszeletelem, a felét lerakom a kivajazott, morzsával megszórt szögletes jénai tál v. tepsi aljára. (A kalácsszeleteket könnyebb a szögletes formájú edényben elhelyezni.) Rászórom a cukorral, citromhéjjal kevert mákot. Meglocsolom a tojásos-tejes öntet felével. Beterítem 2 v. 3 hámozott, kicsumázott, szeletelt almával. Majd újabb kalácsréteg következik, melyet meglocsolok a maradék öntettel. Végül rászeletelem a maradék 2 almát. Beteszem a 180 fokra felmelegített sütőbe fél órára. Közben felverem a tojásfehérjét, melybe 2 kanár cukrot és egy pici sót tettem. Amikor megsült a sütőben az almával beterített finomság, ráterítem a tojáshabot, és kb. 5-10 percre visszateszem, hogy megpiruljon a teteje. Hagyom fél órát pihenni. Tálaláskor a tányéron meglocsolom v.milyen bordó színű szörppel, ami istenien mutat rajta, és még finomabbá teszi.