Mákos máglyarakás

p1440702kisebb.jpgp1440704kisebb.jpg

Hozzávalók:

  • 1 db nagy kalács, vagy 1.5 db fonott kalács
  • 4-5 db édes alma (pl. Golden)
  • 1 l tej
  • 4-5 tojás
  • 7-8 dkg darált mák + 7-8 dkg porcukor + reszelt citromhéj
  • 4-5 kanál cukor
  • 3 dkg vaj
  • kevés morzsa
  • ízesítéshez: biocitromhéj, vaníliás cukor, mehet még bele mazsola is, pici só
  • tálaláshoz: savanykás, erdei gyümölcsből készült szörp.

A tejet fölforralom. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztom, a sárgákat habosra keverem 2 kanál cukorral és 1 zacskó vaníliacukorral. Teszek hozzá késhegynyi sót. Lassan, folyamatos keverés közben ráöntöm a forró tejet, s egyenletes állagú illatos habos öntetet kapok.

A kalácsot fölszeletelem, a felét lerakom a kivajazott, morzsával megszórt szögletes jénai tál v. tepsi aljára. (A kalácsszeleteket könnyebb a szögletes formájú edényben elhelyezni.) Rászórom a cukorral, citromhéjjal kevert mákot. Meglocsolom a tojásos-tejes öntet felével. Beterítem 2 v. 3 hámozott, kicsumázott, szeletelt almával. Majd újabb kalácsréteg következik, melyet meglocsolok a maradék öntettel. Végül rászeletelem a maradék 2 almát. Beteszem a 180 fokra felmelegített sütőbe fél órára. Közben felverem a tojásfehérjét, melybe 2 kanár cukrot és egy pici sót tettem. Amikor megsült a sütőben az almával beterített finomság, ráterítem a tojáshabot, és kb. 5-10 percre visszateszem, hogy megpiruljon a teteje. Hagyom fél órát pihenni. Tálaláskor a tányéron meglocsolom v.milyen bordó színű szörppel, ami istenien mutat rajta, és még finomabbá teszi.

 

Címkék: mákos sütemény