Gerslis káposzta (nagy adag)

Hozzávalók:
1 kg savanyúkáposzta
(Én a konzervre szavazok, mert az hőkezeléssel tartósított, nem tartósítószerrel. Ebből is a legfínomabb a fehérboros ízesítésű, ami a Spárban kapható.)
1 kg édeskáposzta vékony csíkokra vágva
2 marék gersli (árpagyöngy)
kevés füstölt szalonna
kevés füstölt hús apró kockára vágva 
kevés olaj vagy zsír
1 fej hagyma
néhány kanál teljes kiőrlésű liszt
füszerek: só, füstölt só, babérlevél, pirospaprika, egész bors, kevés tárkony
tálaláshoz: tejföl.

A savanyú káposztát lecsöpögtetem, félreteszem a levét, hogy főzés közben - ha nem lenne elég savanyú az étel - ezzel savanyíthassam. Az édes káposztát keskeny csíkokra vágom, besózom, majd összekeverem a savanyú káposztával. A gerslit megmosom. A szalonnát hajszálvékony szeletekre vágom, s leterítem a fazék aljára. A fazék oldalát kevés olajjal vagy szalonnazsírral kikenem, meghintem liszttel és pirospaprikával, körberázogatom, hogy azok rátapadjanak az edény oldalára, Ezután rétegesen kezdem lerakni a káposztát. Egy réteg után megszórom a gersli felével, szórok a fűszerekből, egy kanál lisztet és pirospaprikát is szórok rá, majd jöhet az apróra vágott hagyma, hús. Aztán ismét a káposzta, megint a maradék hozzávalók és végül az utolsó réteg káposzta. A tetejére még szórok egy kis lisztet és paprikát. Felengedem annyi vízzel, (de víz helyett még jobb, ha sonkalével, amit a húsvéti sonka megfőzésével nyertem), hogy éppen csak ellepje, és felteszem főni. Ha felforrt néha megrázogatom - fülénél fogva körbeforgatom az edényt a tűzről levéve - nehogy odaragadjon az alja. Akkor van kész, ha a gersliszemek és az édeskáposzta darabok már puhák, és finoman összeértek az ízek. Tejföllel tálalom.
Mivel jó nagy fazékkal készült belőle, a felét rögtön le is lehet fagyasztani, és bármikor elővenni, mikor egy finom káposztás egytálételre vágyunk.