Mákos és diós bejgli

Az ELSŐ bejglim - melyet 2014-ben karácsonyra készítettem. Horváth Ilona Szakácskönyve alapján, aminek 1970-es 5. kiadását anyukám hagyta rám. NAGYON FINOM LETT!

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojás, 5 dkg porcukor, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, pici só.
A friss élesztőt (élesztőpor nem jó!) langyos tejjel, kevés cukorral felfuttatom - amikor 2-3-szorosára nő a bögrében, akkor jó. A lisztet a feldarabolt margarinnal elmorzsolom, hozzáadom a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, a porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozom, 2 órán át deszkán letakarva pihentetem. Utána 4 cipót formálok belőle. Téglalap alakúra kinyújtom - kb. fél cm vastag legyen. A tepsihez is igazíthatom a méretét, a tekercs olyan hosszú legyen majd mint a tepsi. A 4 tekercs kitölti majd a nagy, keskeny peremű tepsit, amit a tűzhelyhez kaptam. A kinyújtott lapra rákenem a hideg tölteléket, a külső szélét 2 cm-en üresen hagyva, hogy feltekeréskor ne folyjon ki a töltelék. A csavarás vége alul legyen. Ráteszem a tepsire, sorban egymás után, sütőpapírcsíkot teszek a tekercsek közé, hogy ne ragadjanak össze. 1 egész tojással megkenem a tetejét, és 1 órán át langyos helyen kelesztem. Utána ismét átkenem a tojással és fél órára hideg helyre teszem. Mielőtt a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem, hegyes villával óvatosan megszurkálom az oldalait és a tetejét, hogy a fölösleges nedvesség kipárologjon a töltelékből. 200 fokon kb. 30 percig sütöm. (Nekem most tovább kellett sütni, valószínűleg azért, mert túl sok volt a töltelék benne, és csak 180 fokra állítottam a sütőt. Legközelebb 200 fokon sütöm majd.) Nem nyitogatom sütés közben a sütő ajtaját. Amikor kész, kiveszem, fogpiszkálóval megszúrom az oldalait, hogy nem nyers-e belül a tésztája. Ha ráragad a fogpiszkálóra a tészta, akkor gyorsan visszateszem a forró sütőbe 5-10 percre.

Diótöltelék:
25 dkg darált dió, 15-20 dkg cukor, kb. 10-15 dkg édesmorzsa (darált keksz), citromhéj, rumaroma, sok-sok mazsola. 3 dl vízből a cukorral szirupot főzök, ezt öntöm a dióra, majd hozzáadom a többi anyagot. Megvárom, míg kihűl, akkor kenem rá a tésztára.

Máktöltelék:
30 dkg darált mák, 20 dkg cukor, kb. 10-15 dkg édesmorzsa (darált keksz), 3 dl tej, meggybefőtt vagy darabos meggydzsem (a leve is nagyon jó bele, de ne legyen túl nedves a töltelék, mert szétrepedhet miatta a tekercs). A tejet felforralom, a mákra öntjük és belekeverem a többi hozzávalót. Ha nincs meggy, mazsola, birsalmadarabok, reszelt citromhéj is mehet bele. De a meggytől nagyon finom savanykás ízt kap.

 

 

Címkék: sütemény bejgli