Vegán töltöttkáposzta

Hozzávalók:

  • 1 kis fej káposzta
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1/2 zacskó (10 dkg) szójagranulátum
  • annyi rizs, amennyi a beáztatott szójagranulátum térfogata
  • 1 nagy fej hagyma
  • fűszerek: pirospaprika, só, bors, őrölt kömény, fokhagymapor
  • folyékony füst vagy füstölt só vagy füstölt pirospaprika
  • kb. 1/4 liter a Lidl-ben v. Spaban kapható fél literes paradicsompüréből
  • kevés olaj
  • kevés teljes kiőrlésű vagy sima fehér liszt.

Egy nagy fazékban vizet forralok, a forrásban lévő vízbe óvatosan beleteszem az egész fej káposztát, és kb. 5-10 percig hagyom lassú tűzön, (vagy lekapcsolva a tűzhelyet). Akkor jó, ha egy kicsit megpuhul, hajlékonyabbak lesznek a levelei, de nem mállik szét. Egy villát beleszúrva ellenőrizhetem a puhulását. Közben a szója granulátumhoz hozzákeverem a száraz fűszereket, majd leöntöm forró vízzel és jól elkeverem, állni hagyom, míg felszívja a vizet. A szójához sok fűszer kell, hogy jó íze legyen. Kevés olajon kockára vágott hagymát dinsztelek, ezt is meg lehet fűszerezni.

Egy tálban jól összedolgozom a hagymát, a szóját és a nyers, megmosott rizst. A kihűlt káposztát leveleire szedem. Ha a leveleknek erős középen a torzsája, laposra vágom. Ha túl nagyok a levelek középen kettévágom, úgy használom őket a töltelékhez. A levelet úgy veszem a tenyerembe, hogy a vágott rész legyen alul, vagy ha egész levelet használok, a torzsás része. Egy kanállal tölteléket rakok a közepére. Felezett levél esetén megfogom az egyik alsó csücskét és a levél felső vonalának közepére hajtom, ezzel egy kis tölcsért formázva. Ezt tekerem körbe a fennmaradó résszel. A tetején betűröm a levél széleit. Az egész levelet a torzsa felől tekerem fel, s kétoldalt a széleket betűröm a töltelékbe. Előkészítem a fazekat: kikenem olajjal az alját és az oldalát, s megszórom liszttel és piros paprikával, de csak annyival, ami beleragad az olajba. A fazék aljára rakom a csíkokra vágott kimaradó leveleket, keverek hozzá még savanyított káposztát is. Ezután a töltelékeket rakom a fazékba, majd megszórom a tetejét is apró káposztával. Végül ráöntöm a paradicsompürét, és annyi vizet, hogy ellepje. Közepes lángon kb. 1 óra alatt kész. Tálaláskor magfölt vagy szójajoghurtot tehetünk a tetejére.